torsdag den 26. februar 2015

Jord til bord opgave - indledning

Denne opgave har måtte vente på sig lidt i kulisserne, dette skyldtes bl.a. at jeg hos Svendborg Bibliotek har gået og afventet på 2 opskrevet bøger som jeg ønskede at blive inspireret i og kunne forberede mig på.

Ikke fordi jeg ikke allerede ved hvad jeg skal lave i den individuelle opgave hvor jeg skal fremstille et mejeriprodukt. Dette produkt er længe fundet og vil være fynsk rygeost, der vil hænge rigtig godt sammen med min udfordringsopgave som er bygning af røgeovn.

Men som sagt har bøgerne ladet vente på sig… GAAB og derfor måtte jeg sætte i gang alligevel og har nu derfor valgt at bestille bøgerne hos Dansk Hjemmeproduktion som alligevel også skal forsyne mig med diverse materialer som bl.a. er

- Osteløbe
- Ostelærred
- Bambuskurv m/rist

og sidst men ikke mindst bøgerne

- Bogen om Ost af Kirsten Iversen og Lone Hindø fra forlaget Niche samt

- Ostebogen "Hjemmelavet ost" af Kirsten Iversen fra forlaget Klematis

Jeg glæder mig så meget til at komme igang og mon ikke jeg i den næste uge ville kunne få min allerførste hjemmelavet fynske rygeost MUMS.






Udfordringsopgave - Røgekursus bestilt



Søndag d. 19. april 2015 skal jeg på kursus i røgning - det bliver super godt og glæder mig allerede


















Beskrivelse

Røgekursus hos Danish Outdoor, Tallerup Allé 10, 5690 Tommerup, 
Kurset varer kl. 10-16, kursus gebyr dækker deltagelse inkl. råvarer.
Program
  • Velkomst og bålkaffe
  • Lidt teori om råvarevalg, hygiejne, røgsmuld og røgetræ, saltning og røgemetoder
  • Saltning og klargøring af forskellig fisk der passer til årstiden (hele, flade, runde, fileter)
  • Saltning og klargøring af kød på spyd
  • Grillpølserne stoppes
  • Frokosten tilberedes: snack af torvefisk, røgede æg og rejer, pandebrød med urter.
  • Frokost
  • Efter frokost røges fisk, grillpølser og kød på spyd røges og grilles
  • Gennemgang af røgeudstyr som kan købes i butikken - gør en god handel.
  • Vi slutter af med den støre røge-buffet, hvor vi også udveksler erfaringer.
Afhængig af forløbet kan der blive mulighed for lidt ekstra eksperimenter som f.eks. oste eller mandler, røget salt eller røget olie.
Hvis du bliver forhindret i at deltage i et kursus du har booket dig ind på og har betalt for, kan du indtil 7 dage før kurset ringe til os eller sende email for at høre om vi har ledig plads på en anden kursusdato, eller du kan melde fra og få hele kursusgebyret tilbage. Hvis du melder fra senere end 7 dage før kurset betaler vi halvdelen af kursusgebyret tilbage.


Udfordringsopgave - Røgeovn, ANSØGNING

EMNE

Bygning af røgeovn - i flere modeller, den hurtige campingmodel og en udvidede model til at have stående til større røgninger

HVORFOR

Jeg blev inspireret til at bygge en røgeovn på vores sidste studieindkald, da vi gennemgik de naturfaglige opgaver, hvor vi skal fremstille et mejeriprodukt i opgaven fra JORD TIL BORD, der udover  har vi opgaven FRILUFTSAKTIVITETER hvor jeg hurtigt blev interesseret i bål, målmad m.m. Det gjorde, at jeg for nogle siden indtog det dejligste forårsmiddag hvor der blev serveret røgeostcreme med varmerøget laks. Tanken fik mit mundvand til at løbe endnu engang og hvorfor så ikke tage udfordringen op og lave min egen røgeovn.

Jeg elsker at lave tingene fra bunden, især omkring madlavning når tiden er til det :) og nu hvor jeg har muligheden for at udfordre mig selv vil det være oplagt at få lov til at prøve kræfter med at bygge sin egen røgeovn.

HVORDAN/HVOR

Da jeg er så priviligeret at vi har et tømrerværksted er det oplagt at bruge det og må derfor have de bedste forudsætning for at kunne komme godt fra start med dette projekt.

Jeg vil selvfølgelig søge hjælp og vejledning hos min mand og min store dreng på 11 som elsker at arbejde med snedkeri :) Derudover har jeg allerede fået inspiration i bogen "Røgning - for smagens skyld" som jeg har lånt på biblioteket.

Derudover har jeg fundet et firma som ligger i Tommerup på Fyn - Danish out Door, som har specialiseret sig i røgeovne m.m. og har endtvidere lavet kurser omkring røgning. Dem ønsker jeg at besøge og håber på at kunne få gode råd og vejledning omkring bygning af røgeovn og påtænker at jeg også vil deltage i et af deres kurser.

LITTERATUR OG ANDET MATERIALE

Foreløbig materialevalg er nedenstående bog som har flere inspirerende modeller til røgeovne

- Fruelund, Lene og Lyngsdal, Mogens (2014): Røgning - for smagens skyld, rundt om Østersøen

- http://www.danishoutdoor.dk

- https://www.youtube.com/watch?v=SaFKVBafz8E  - campist Freddy Frederiksen, røgning af rygeost

- http:www.korshags.se  

- min mands kammeratklub, hvor han/vi har nogle bekendte/venner som ejer
Korshags i Sverige, et anerkendt Lakserøgeri i Falkenberg. Men henblik på kærestetur til Falkenberg og blive inspireret :)

TIDSPERSPEKTIV

D. 19. FEB.-01.APR.    Undersøgelsesperiode, virksomhedsbesøg, indkøb af materialer

D. 19. APR.                   Kursus hos Danish Out Door i røgning

D. 01.MAJ.-01.JUN.     Afprøvningsperiode - fin justerings afsluttet d. 1. juni

D. 01.JUN.-12.JUN.      Udfærdigelse af inspirationsark til medstuderende