Helt personligt fik jeg en aha oplevelse da jeg læste
afsnittet Miljøomsorg i bogen Natur og miljø i pædagogisk arbejde af Edlev,
Lasse (2008)
Det der fik mig til at få den oplevelse var bl.a. at der
beskrives, at efter Hoffmeyers overbevisning er omsorg og kærlighedsevnen
oprindelig udviklet for at beskytte det sårbare barn og etablere trygge
voksenrelationer omkring barnet, hvilket har været en nødvendighed for at
overleve et farefuldt liv i naturen.[1]
Ikke fordi denne sætning alene giver oplevelsen, men jeg fik
lige pludselig øje for, hvad der også beskrives…
- at omsorg og udviklingen af denne ikke
stoppede ved det sårbare barn men i større eller mindre omfang inkluderede den
omgivende natur, der har været en del af livsgrundlaget[2].
FANTASTISK det er jo derfor at læren omkring natur er
vigtigt, nemlig naturen er livsgrundlaget!!! altså det er det der fik mig
overbevist. Jeg tror at der nu er skabt en relation til mig og naturen det
giver god mening for mig J
En af mine fornemste opgaver som kommende pædagog er også at
inkluderer natur og miljø og en af de metoder er den didaktiske model SMTTE som
jeg kan bruge som rettesnor for mål og metode.
Kort fortalte kan følgende punkter anvendes:
- · Definere mål for læring, udvikling og dannelse
- · Vurdere forudsætninger og skabe rammer
- · Vælge metoder, form og indhold
- · Evaluere og korrigere pædagogisk praksis
- · Begrunde og reflektere over sine valg[3]
Da jeg i min jord til bord opgave havde den opgave at skulle
fremstille et mejeriprodukt blev jeg alligevel så inspireret til at fortsætte med
mejeriproduktionen. Det var en sjov opgave som jeg vil tage med mig, hvilket
også er en nem og en let pædagogisk proces at implementere i et hvilket som
helst forum.
Jeg vil igen bruge rygeosten fordi jeg ønsker at få mere
erfaring nu hvor jeg har muligheden for det, men udover den ønsker jeg også at
begive mig ud og prøve at lave smør. Det begrunder jeg med, at det er en
overkommelig proces for de børn i børnehaven som er på vej i skole som i vores
opgave er målgruppen, og som vil give en
god læring og forståelse.
Før forløbet med fremstilling af rygeost og smør sammen med
mine børn, valgte vi at følge processen fra yver til mælk til ost og smør og
tog på åbent landbrug hos Stald Kærsgård
som åbner dørene for børn og voksne hvert år i denne tid,
her er der mulighed for at møde heste, grise, kører, får, høns og deres afkom.
En fantastisk oplevelse for børn og voksne til at komme
nærmere vores landbrugsdyr og sætte billedere på de ord og historier man har
arbejdet med. Det er desværre sådan i det danske samfund at det ikke er muligt
at komme til at se så mange forskellige dyrearter på nært hold i den almindelig
hverdag. Her lærer børnene at de madvarer vi spiser hver dag ikke kun kommer
fra Super Brugsen.
Figur 1
- Stald Kærsgård, Herreford køer
Ostefremstilling var en af måderne at konservere mælken på som tidligere beskrevet ønsker jeg at bruge mælken og udnytte den på flere forskellige måde. Fra 1660 - 1880 foregik al madlavning på arnebænken, et ildsted i en åben skorsten. De vigtigste ingredienser var korn, mælk, kød, grønsager, æg og øl. (Buhl, B. s.35)
Til fremstilling af rygeost |
Så er mælken varmet til de angivet 35 grader |
Så er den trukkket 24 timer og her ligger ostemassen og den skal nu trække 5-7 timer |
Ingredienser til at lave smør |
Fløde og kærnemælk har stået i 24 timer i stuetempratur og er nu syrnet og klar til piskning |
Så er der ved at blive dannet kærnemælk og smør |
Første portion kærnemælk er hældt fra |
smøren bliver tilføjet lidt olivenolie for at gøre den mere blød og smørbar |
så er den snart klar til at komme på køl |
Glæder mig til at smage smøren |
Min mellemste bukkebruse Geo har lavet koldskål af kernemælken blev selv noget overraske over at det smagte godt :) |
Opskrift på boller hvor vallen bliver brugt - dog tilførte vi lidt andet mel også for at gøre dem lidt mere grove |
Valle, gær og ahornsirup (honning havde jeg ikke derfor sirup) :) |
Så skal dejen bare stå et par timer |
Så er der serveret boller med vallen i, hjemmelavet smør og "rygeosten" som ikke blev så røget :) |
Det var sjovt at have gang i alle processerne fra at bruge mælken til ost, boller og smør og en nem måde at få historier fra gamle dage gjort spændende for børnene :) VELBEKOM
Litteraturliste
Edlev, Lasse Thomas (2008) Natur og miljø i pædagogisk
arbejde
Buhl, Bettina (2010) Historien om danskernes mad i 15.000 år
Iversen, Kirsten (2011) Bogen om ost