søndag den 15. marts 2015

Jord til bord opgave - lidt historie og rygeostprocessen



Man mener at den fynske rygeost er den eneste danske ost, som ikke er udviklet på baggrund af inspiration fra andre lande. Den stammer måske tilbage fra vikingetiden, men blev først almindelig i begyndelsen af 1800-tallet, hvor rygeosten blev fremstillet på de fleste fynske gårde. (Iversen, Kirsten (2011) Bogen om ost - s. 58)

http://www.skamby.dk/tykmaelksost

Mennesket har fremstillet og spist ost igennem årtusinder. Indtil for 150 år siden foregik ostefremstilling hovedsagligt i de enkelte husholdninger ude på gårdene. (Iversen, K. s.9)

For omkring 8-10.000 år siden hvor mennesker begyndte at blive bofast og hold kvæg opdagede man osteprocessen ved et tilfælde. Når man havde mere mælk end man kunne bruge, blev det lagret i træ- og lerkar. Disse kar sad der tit rester fra mælken af flere dage, og når mælken/karene blev opbevaret nær ildstedet eller i direkte sol opdagede man at mælken hurtig blev sur og tyk, man fandt ud af at den sure mælk faktisk  godt kunne spises og gjorde at man i længere tid kunne have sin mælk/ost når den var den blev lavet om til ost. (Iversen K. s.11)

Dette er  jo en spændende proces som er spændende at bruge i en jord til bord opgave som kan være en spændende pædagogisk proces med børn som ældre. Jeg vil herunder vise den proces jeg har været igennem - godt nok fra købt sødmælk og kærnemælk til det færdige produkt røgeosten. Men det ville ikke være en hindring at arbejde videre med processen og evt. gå til landbruget og købe den såkaldte staldmælk, men det må være i en anden gang :)


1. forsøg på at lave ostemasse - I bogen "Bogen om ost" blev der anbefalet at hvis man ønskede en cremet konsistens ville det være en fordel at bruge ymer og creme fraice 

Ingredienser til brug at fremstilling af rygeost

ymer, creme fraice og osteløbe

så er vi snart ved at være oppe på 50 grader som det anbefales

Så skal den syrnet mælk stå lunt i ca. 24 timer


Men processen mislykkes - den syrnet mælk blev ikke til tykmælksagtig ostemasse og jeg måtte starte forfra.

2. forsøg på at lave ostemasse


Jeg blandede nu:

1 L sødmælk
2,5 dl. kærnemælk

og et par dråber osteløbe og lod igen det syrnet mælk stå lunt i ca. 24 timer :) og så kom det resultat som jeg havde ventet på, nemlig den tykmælkagtige ostemasse, 

så er der gjort klar til at vallen skal sigtes fra

her ligger vallen ovenpå som kan bruges til at bage boller med

Ostemassen skal nu dryppe af et par timer i osteklæde

2 timer efter….

ca. 1 liter valle blev der efter bare 2 timer

Ostemassen

så skal ostemassen igen i et ostelærred og i en form så den nu
kan stå og blev helt fast



Efter yderligere 5 timer ….


Så er Osten klar til at ryges :) he he jeg er så glad

Som Freddy Frederiksen fra You Tube vil gøre det
Hvedehalm og en grillstarter så kan rygeningen gå i gang

Se lige linket her - han er altså fra Fyns Land :) : Fynsk Rygeost - Freddy Fredriksen

Så skal den stå der 1-2 min.

Havde håbet på lidt flere striber :) men okay





Så er den klar til servering og svigerfar har fødselsdag - så hvad passer bedre end at give ham ny røget rygeost - TILLYKKE

Og så var der endvidere gæster til at smagsprøve osten hvor de kunne være smagsdommere, de sagde alle god for den he he